Rodzinne gospodarstwo rolno-ogrodnicze

Moja rodzina od wielu lat zajmuję się uprawą i handlem warzywami. Z pokolenia na pokolenie przekazywana była wiedza i doświadczenie, tak niezbędne w prowadzeniu dużego gospodarstwa rolniczego. Mieliśmy prężną i silnie rozwijającą się działalność, która przez długie lata dobrze prosperowała i zatrudniała wielu pracowników. W tych latach nie ograniczaliśmy się tylko do produkcji jednego czy kliku gatunków warzyw, ale potrafiliśmy uprawiać ich kilkanaście, a co za tym idzie staliśmy się samowystarczalni. Z biegiem czasu trzeba było jednak stopniowo ograniczyć różnorodność upraw, a w handlowaniu zacząć wspomagać się innymi producentami. Choć dzisiaj moi rodzice głównie skupili się na sprzedaży warzyw i owoców, pewna część własnej produkcji przetrwała. Szybka skrzynka wspiera ich z całych sił i pomaga dalej ciągnąć tą piękną lecz bardzo trudną pracę. Na naszej platformie kupicie Państwo sałatę, kalafior czy kalarepę właśnie z własnej uprawy. Codzienne doglądanie i pielęgnowanie tych warzyw jest naszym priorytetem i przykładamy do tych obowiązków szczególną uwagę. Bardzo się cieszę, że w oparciu o nowe możliwości handlu jakie daje nam  Internet mogę pomóc moim rodzicom w dalszym funkcjonowaniu gospodarstwa. Niektórzy z was na pewno mieli przyjemność ich poznać, a nawet zrobić u nich zakupy. Od wielu lat prowadzą swój mały sklepik  w Rokietnicy  przy ulicy Golęcińskiej obok piekarni. Z tego miejsca chciałbym zaprosić Państwa do odwiedzenia ich warzywniaka oraz kupna świeżych i pysznych produktów, również z własnej uprawy.

Farma Morasko

Coś o farmie

Z naszej farmy pochodzą wyłącznie produkty powstające z poszanowaniem natury i środowiska naturalnego. Ze względu na naszą miłość do zwierząt, nie sprzedajemy naszych przyjaciół na cele kulinarne, a wyłącznie na potrzeby towarzyskie dalszej hodowli lub pozyskania mleka. Nie stosujemy żadnych sztucznych dodatków ani środków, które nie są naturalne. We wszystkim co uda nam się wytworzyć na naszej Farmie jest 100% natury, Każde z naszych zwierząt mieszka w odpowiednim dla siebie, wygodnym domku a przy ładnej pogodzie cieszy się prywatnym lub wspólnym ogródkiem.

Coś o serach

Wszystkie nasze sery są wytwarzane ręcznie, według tradycyjnych przepisów pozyskiwanych głównie z obszaru Włoch. Mleko do naszych produktów pochodzi wyłącznie od zwierząt z przydomowej hodowli, żywiących się na okolicznych łąkach, karmionych naturalną karmą bez dodatków nieorganicznych (siano, owies, jęczmień, kukurydza, marchew, buraki i jabłka). Nasze zwierzęta są pod stałą opieką weterynaryjną, zapewniającą im dobry stan zdrowia.  Cały czas za pomocą profesjonalnych urządzeń laboratoryjnych kontrolujemy jakość i parametry naszego mleka. Manufaktura daje nam możliwość poświęcenia czasu i uwagi każdemu z produktów, na każdym etapie procesu dzięki czemu jesteśmy w stanie zapewnić najwyższą jakość naszych serów.

Swojskie Wyroby Prosto z Wędzarni

W branży mięsnej pracuje od kilkunastu lat, natomiast wyrobem swojskich wędlin zajmuje się  stosunkowo od niedawna. Uważam za osobisty sukces fakt, że na lokalnym rynku pomimo krótkiego okresu czasu, udało mi się stworzyć dosyć rozpoznawalną markę.  Inspirację odnalazłem w starych przepisach moich dziadków. Tradycyjne, prawdziwie swojskie smaki, właśnie to możecie Państwo odnaleźć w naszych wędlinach. Doskonałe mięso od Wielkopolskich rolników, opalane drewnem olchowym i przyprawione naturalnymi ziołami pozwalają oddać nam prawdziwą głębie smaku. Niestosujemy konserwantów i sztucznych ulepszaczy, dzięki czemu otrzymujemy niepowtarzalną jakość  i aromat. Nasze wędliny nostalgicznie przeniosą Cię w czasy dzieciństwa i na nowo przypomną, jak powinna smakować prawdziwa żywność.

Soki z domu Rembowskich

 Niepowtarzalność oferowanych wyrobów w naszym Sklepie, wynika z ich swoistej oryginalności, zastosowania technologii zapewniającej wysoką jakość produktu i pasji ich wytwórców. Żywność oferowana w naszym sklepie jest produkowana na małą skalę oraz w tradycyjny sposób, który nie dopuszcza stosowania dodatków chemicznych. Trwałość i świeżość wszystkich produktów, które Państwu oferujemy jest zapewniona dzięki znanej od wieków metodzie pasteryzacji. W wyniku tradycyjnych  sposobów produkcji, które stosują Producenci wyselekcjonowanych w naszym Sklepie Soków czy Przetworów otrzymujemy żywność zdrową oraz posiadającą wyjątkowe walory smakowe. Ponadto warto zaznaczyć, że nasze Produkty są wyrobami regionalnymi głównie z Wielkopolski. Co oznacza, że nie tylko gotowe produkty ale także surowce.

GórWit

Tam gdzie strumienie wciąż niosą krystalicznie czystą wodę, a lasy pozwalają głęboko odetchnąć, tam gdzie przestrzeń i natura dają ukojenie i zdrowie - właśnie tam powstał GórWit.

Chcemy, aby każdy mógł cieszyć się tym, co najlepsze - niezwykłym smakiem i bogactwem wartości odżywczych naturalnych przetworów owocowych tworzonych przez nas na Podhalu. Dlatego naszych słoiczków wkładamy tylko to co niezbędne: mnóstwo podhalańskich owoców, sporo słodyczy i jak najwięcej miłości. Bo kochamy to co polskie i naturalne, i kochamy dzielić się tym co umiemy robić najlepiej.

Najlepsze dziś

W GórWit od blisko 30 lat tworzymy konfitury i soki najwyższej jakości, bo chcemy, by to co trafi na stół naszych klientów dawało im zarówno radość jak i zdrowie.

Tradycyjny sposób wytwarzania i proces produkcji, w którym skupiamy się na wartościach odżywczych końcowego produktu sprawiają, że zamykając nasze słoiczki mamy pewność, że naszym klientom oferujemy najlepsze naturalne, domowe przetwory dostępne na rynku.

Jeszcze lepsze jutro

Przestrzeń w jakiej żyjemy i tworzymy - bliskość najwyższych w Polsce górskich szczytów wciąż nas inspiruje. To sprawia, że myśląc o przyszłości wybiegamy daleko za horyzont. I właśnie tu, korzystając z bogactw natury, stworzymy wkrótce własną plantację żurawiny, zapewniając naszym konsumentom własny owoc prosto z górskiego serca zamknięty w słoiczkach w postaci konfitur i soków.

Piekarnia Piotr Łakomy

Tradycje piekarskie w rodzinie Łakomych sięgają 1950 roku kiedy to Jan Łakomy rozpoczął zdobywanie wiedzy o produkcji chleba w Poznańskim Zakładzie Przemysłu Piekarskiego. 38 lat później, wraz z synem Piotrem, obecnym właścicielem i członkiem Zarządu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, wydzierżawił nowo wybudowaną piekarnię w Rokietnicy. W 1998 roku została wykupiona. I właśnie ta data uznawana jest za początek 34-letniej już tradycji. Od tego czasu Piotr Łakomy prowadzi piekarnię samodzielnie, w międzyczasie pozyskując uprawnienia czeladnicze, mistrzowskie i pedagogiczne. W dniu dzisiejszym zakład zatrudnia ok. 30 stałych pracowników. Wizyta w piekarni to bowiem niekwestionowany punkt.

JAPAR

Dbasz o zdrowe odżywianie? Chcesz urozmaicić swoją kuchnię? Dobrze trafiłeś! Bakalie, zdrowe produkty strączkowe, soki naturalne czy przyprawy dostępne są w naszym sklepie internetowym. Zobacz naszą ofertę i zrób wygodne zakupy w cenach, które polubisz.

Firma JAPAR to zdrowa żywność z najwyższej półki. Prowadzimy hurt i detal. Oferujemy wysokiej klasy suszone owoce, orzechy, bakalie, owoce kandyzowane, nasiona spożywcze, a także kasze, mąki, zboża, przyprawy oraz soki naturalne.

Jako hurtownia suszonych owoców dostarczamy towar do sklepów, sieci handlowych, restauracji i innych odbiorców z branży spożywczej oraz HoReCa. Siedziba naszej firmy mieści się w Poznaniu, ale dostarczamy nasze produkty na terenie całego kraju!

Naturalnie Odporni 

Nasza pasja, zamiłowanie do natury, zdrowego stylu życia, a przede wszystkim do zdrowych produktów, znalazła swój finał w naturalnej fermentacji żywności.

Tak powstała, nasza, rodzinna Manufaktura NATURALNIE ODPORNI w Wielkopolsce, w Krainie 100 Jezior. Zajmujemy się naturalną fermentacją żywności, gdzie powstają pyszne i zdrowe kiszonki, zakwasy, żywe octy.

Pan Sadownik

Pan Sadownik to rodzinne gospodarstwo sadownicze z wielopokoleniową tradycją. Nasze kompoty przeniosą Cię do czasów dzieciństwa gdzie wszystko smakowało jakoś lepiej.  

Homemade by Janka

Cześć! Mam na imię Janka! Na co dzień wraz z mężem prowadzimy gospodarstwo rolne. Wychowałam się na wsi i na wsi zostałam. Nie wyobrażam sobie innego życia. Kocham to co robię – natura, zieleń, zwierzęta, spokój, czyste powietrze – uwielbiam!

Domowe przetwory są ze mną od dzieciństwa. Uczyłam się od mamy, a teraz przygotowuję je dla własnej rodziny. Smak wiejskich owoców i warzyw, z własnej uprawy, jest nie do zastąpienia. Tylko wtedy mam tak naprawdę świadomość co jem. 

Są owoce, wiedza, umiejętności, pasja i możliwości więc do dzieła! Skoro mojej rodzinie i przyjaciołom tak bardzo przypadły do gustu smaki przetworów, to może sprawdzą się również poza naszymi czterema ścianami. Zapraszam.

W moich przetworach stawiam przede wszystkim na owoc. Nie dodaję cukru ani zagęszczaczy. Owoc poddawany jest procesowi smażenia tak długo, aż uzyska odpowiednią konsystencję. I to wszystko! Wówczas jestem pewna, że to produkt najwyższej jakości, a jednocześnie skarbnica cennych witamin i minerałów.

Takie przetwory z czystym sercem polecam również jako posiłek dla dziecka. Samo zdrowie. 

W wolnych chwilach lubię również eksperymentować w kuchni. Gotowanie, pieczenie – to jest to. Zapraszam do korzystania z przepisów umieszczanych na naszym profilu Facebook oraz Instagram. Często wykorzystuję w nich powidła.

Pozdrawiam cieplutko, 

Janka 

Piekarnia Kropka 

 

Jako Kropka Piekarnia jesteśmy niewielką zaniemyską piekarnią rzemieślniczą. Stworzyliśmy to miejsce z miłości do chleba najwyższej jakości.

To w chlebie tradycja spotyka się ze smakiem i codziennością. Inspirację do naszych wypieków czerpiemy z najlepszych jakościowo składników, poddając je procesom, które wydobywają z nich to co najlepsze. 

Bazą każdego naszego produktu jest mąka francuska. Wybraliśmy ją ze względu na jej znakomity smak i właściwości, które osiąga dzięki dłużej ekspozycji ziaren pszenicy na intensywniejsze promienie słoneczne w części Europy, z której pochodzi. 

Dla wszystkich wytrawnych wypieków stosujemy zakwas żytni oraz proces przedłużonej fermentacji. Pozwala to wzbogacić pieczywo o cenne wartości odżywcze, w tym witaminy gr. B oraz nadać mu wyjątkowy smak oraz lepszą przyswajalność. 

W naszych słodkich i wytrawnych wypiekach nie znajdziecie długiej listy składników. Zamiast obco brzmiących dodatków, w składzie natraficie na masło, wiejskie jaja, mąkę francuską czy cukier trzcinowy. 

Mając dostęp do mąki z Francji, pokusiliśmy się również o produkcję własnego ciasta francuskiego, uzyskując tym samym pełną kontrolę nad tym, z czego powstaje. 

Poznajcie nas bliżej i cieszcie się jakością, która odwdzięczy się Wam smakiem!